Kino Nibes Historie

Kino Nibe og Phønix biografen I februar 1910 åbnede Phønix-biografen og de første levende billeder gled over lærredet i Nibe. Biografen var beliggende i tilknytning til Hotel Phønix i en tidligere stald og vognport. I dag fungerer bygningen bl.a. som is-café. Den daværende ejer havde sat bygningen i stand og investeret i nye stole og en billedfremviser. Fremviseren blev drevet af en gasgenerator og de tavse billeder blev ledsaget af et klaver.

Omkring 1920 gjorde elektriciteten sit indtog i Nibe. Det åbnede nye muligheder for filmfremvisning. Biografen flyttede fra Mellemgade rundt om hjørnet og ind i de nuværende lokaler i Skomagergade. Bag ejendommen lå der dengang en række værkstedsbygninger. Disse blev nedrevet og en ny forevisningssal opført. Premiere dagen for den nye biograf var fastsat til 2.juledag 1921, men måtte udskydes til slutningen af januar 1922. Salen var fyldt til bristepunktet af et forventningsfuldt publikum, men de måtte gå skuffede hjem. Manglende kendskab til den nye fremviser gjorde filmoplevelsen til en uskøn affære. Daværende leder af biografen Chr. Møller besluttede herefter at give en gratis forestilling for al folket dagen efter.

Som alle andre biografer i Danmark oplevede Kino Nibe sin storhedstid i slutningen af 40´erne og op igennem 50´erne, hvor folk strømmede i biografen. Fjernsynet havde endnu ikke gjort sit store indtog i de danske hjem. Det betød et samlet billetsalg i Danmark på 40-50 millioner billetter på årsbasis. Til sammenligning sælges der i dag ca. 14 mill. på årsbasis.

Tilbagegangen for biograferne fortsatte fra slutningen af 60´erne og op igennem 70´erne, men heldigvis havde Kino Nibe nogle kreative og arbejdsomme ejere i disse år, så man undgik biografdøden. Biografen er igennem årene blevet moderniseret flere gange, men har alligevel bevaret en stor del af sjælen fra 1922. (kilde: Frode Kristensen - Det Gamle Nibe - Købstad gennem 275 år)

Den 23.marts 1994 genåbnede den lokale biograf i Nibe. Bag initiativet stod en gruppe lokale biografentusiaster, som var overbevist om at Nibe ikke kunne undvære en biograf. 18 år senere kan vi konstatere, at det var rigtig set. Nibe har i dag en hyggelig og velfungerende biograf, som ud over at vise film også fungerer som værested for en række foreninger. Bag succesen gemmer der sig en stor gruppe frivillige, som står for den daglige drift af biografen, herunder bl.a. billet- og sliksalg, rengøring og fremvisning af film.

Kino Nibe har investeret et større beløb i bedre lyd og billede og renoveret både café og biografsal, så publikum får en god filmoplevelse i hyggelige omgivelser. Du kan støtte foreningen Kino Nibes Venner som medlem. Det koster kr. 100,- som enkeltmedlem eller kr. 150,- som husstand. Som medlem får du en række gode tilbud fra Kino Nibe tilsendt med posten.

Hvem bruger Kino Nibe: Der er idag flere interressegrupper som bruger Kino Nibe lokaler, Dette er når Kino Nibe ikke har normal forestillinger, bla. Bridge klubben, ældre gymnastik gruppen.